A Metal-okról néhány szót:

Death Metal:
A death metal a
heavy metal egy olyan durva műfaja, ami tulajdonképpen a thrash metal egy szélsőséges változataként alakult ki.  A műfaj sajátosságai közé tartoznak a lehangolt gitárok, disszonáns riffelés, és a hörgő vokalizálási stílus. További jellegzetességek, amelyek azonban nem minden death metál zenekarra igazak: gyors, intenzív dobmunka, a kétlábgép gyakori használata, az ún. blast beat gyakori alkalmazása, valamint a hagyományos verzére és refrénre elkülönülő dalszerkezet elhagyása. A death metal ma már lényegében az összes elképzelhető metál műfajjal, sőt más nem metál műfajokkal is keveredett, így a rengeteg változat miatt egyre nehezebb meghatározni, mi tekinthető death metálnak és mi nem.

Heavy Metal:
A heavy metal tipikus jellemzői a
gitár és dob uralta hangzás, az erős ritmusok, a komolyzenei, blues vagy szimfonikus stílus. Mindamellett, a heavy metal különböző ágai saját stilisztikai variációkkal rendelkeznek, melyek gyakran mellőzik, vagy módosítják ezeket a jellemzőket. Egy heavy metal együttesben a dobos, basszusgitáros, ritmusgitáros, szólógitáros és énekes - aki valamelyik hangszeren is játszhat - a legjellemzőbb felállás. A billentyűs hangszerek népszerűek voltak a korai metal bandáknál - különösen a (hammond) orgona és esetenként a mellotron - bár ezek használata napjainkban kevésbé megszokott. Manapság néhány stílus - a prog-metal, az európai power metal és utóbbi időkben a black metal - használ billentyűsöket, mások kerülik, noha a különböző alműfajok fejlődésével kezdik visszanyerni népszerűségüket.
A heavy metal dalok nagyban támaszkodnak az erős, tisztán hangszeres komponensekre. A gitár és felerősített hangja a heavy metal kulcseleme. A gitárok gyakran erősen hangosított csöves erősítőkön vagy torzító pedálokon keresztül szólalnak meg, hogy erőteljesebb, vastag, kemény hangzást hozzanak létre. A heavy metal egyik kulcseleme a gitárszóló. A műfaj kialakulásakor a minél bonyolultabb szólók és
riffek nélkülözhetetlen részei voltak a heavy metalnak. A gitárosok a söprés-pengetést (sweep-picking), az érintőstílust (tapping) és egyéb más technikákat használnak a gyors gitárjáték elérése érdekében, és sok alműfaj a virtuozitást fölébe helyezi az egyszerűségnek. A technológia fejlődésével a gitár hangjának megváltoztatására új módokat alkalmaztak.
Az énekesek hagyományos frontemberi, együttesvezetői szerepével gyakran kerül összeütközésbe a gitár dominanciája, ami zenei feszültséget teremt. A heavy metalban egyformán fontos mindkettő, a gitár és az ének is. A metal-éneklés meglehetősen változatos. Az énekesek képességei és énekstílusa  rekedtes énekén át gyomorból feltörő hörgéséig terjed.
-A
basszusgitár jelentős szerepet játszik a legtöbb metalegyüttesnél. A basszus állandóan jelen van a metalban, a hangzás mély tónusait szolgáltatva, ami a zenét súlyossá teszi. Ezenkívül, egyes együtteseknél a basszusgitár hangját torzítják és effekt-pedálok sorával modulálják. A metalegyüttesek basszusgitárosai az ujjal való pengetés helyett gyakran használnak pengetőt, az erősebb megszólalás eléréséhez. Sok más rockzenei műfajhoz képest a metal dalokban gyakran alkalmaznak basszusszólókat, főleg a dal első pár taktusában. A dobfelszerelés általában sokkal nagyobb, mint más rockzenei formáknál. A standard felső tam, lábdob, pergő, lábcin, kísérő és beütő cin mellett dupla lábdobot, számos felső tamot és sok különböző típusú cintányért használnak, valamint más ütős hangszereket is, például kolompot.

 

Black Metal:
A heavy metal stílusirányzatai közül a black metal számít a leghírhedtebbnek, ennek történeti és zenei okai egyaránt vannak. Az 1980-as években a műfaj még nem vált el jellegzetesen a ma is létező thrash és death metaltól, azonban az extrém metal zenék 1980-as évek végi, 1990-es évek eleji felfutásakor megjelent az igény valami szélsőségesebbre, valami veszélyesebbre és ennek megjelölésére a mai értelemben vett műfaj megteremtői  elsősorban a norvég zenekarok  visszanyúltak ehhez a kifejezéshez, melyet először  '82-es albumának címeként  a brit Venom használt saját zenéjének definiálására.

Az eredeti mozgalom olykor nyíltan is kijelentett legfőbb célkitűzéseiként a következők fogalmazhatóak meg:

  • szembefordulás a szélesebb közönség számára is befogadható zenei irányzatok közvetítette képpel (pl. "bajtársiasság" és egyéb "optimista" hangulati vonások)
  • a zene hangulatának előtérbe helyezése a puszta agresszióval szemben, annak mellőzése nélkül
  • mindenféle politikai üzenet mellőzése, a zenében megfogalmazott érzések és gondolatok ideológiai szintre emelése, a valóság és a művészi kinyilatkoztatások közötti határvonal összemosása
  • társadalmi reakció kiváltása.

    Mindezt sikerült is megvalósítani, ennek megfelelően a black metal még az időközben sokszorosára duzzadt metal közönség jelentős része számára is elfogadhatatlan: a gúny, a megvetés, más esetekben a félelem tárgya. Ezzel egy időben azonban a főáramba jutást sem kerülhette el a műfaj, ennek eredményeképp az 1990-es évek második felére az eredeti eszmét teljes mértékben félreértelmező zenekarok serege adhatott ki hangzóanyagokat. Az eredeti skandináv színtér jelenleg a kifulladás szélén áll, a black metal jelenlegi elit-zenekarai többnyire Észak-Amerikából, Kelet-Európából vagy Franciaországból származnak.

 

Thrash Metal:
A thrash metal a
metal egyik részműfaja. Az 1980-as évek elején-közepén alakult ki többé-kevésbé egymástól függetlenül az USA-ban illetve Európában.

Legegyszerűbb megközelítésben a hardcore punk és a heavy metal keveréke, de a műfaj igen nehezen kategorizálható. Ami többé-kevésbe általánosan jellemzi a műfajt, az a sebesség, a gyors, és komplex gitárriffek a power akkordok (kvint) szinte kizárólagos használatával, és a -palm-muting- technika gyakori alkalmazása, agresszív ének (sokszor üvöltés), technikás, intenzív dobmunka, a duplalábgép/duplázó sűrű használata, valamint a gyakori tempó és ritmusváltások, és a műfaj nevét is adó tört ritmusok gyakori alkalmazása

Industrial Metal:
Zenei stílus amelyre a kemény, "ipari" hangok jellemzőek. Egyik fontos eleme az
elektronikus zene is. Erre a műfajra a kemény, katonás tempó jellemző, de ez nem kritérium, ebben a stílusban is több fajta van.

A legfontosabb industrial metal bandák: Rammstein, Ministry, KMFDM, Emigrate, Deathstars, Gothminister, Celldweller, Count Nosferatu Kommando, Die Krupps, Unheilig, Rob Zombie, White Zombie és a Static-X.

 

 


Gothic Metal:
A gothic metal a
heavy metal (metal) zenei stílus egyik alfaja, amelyre jellemző a gothic rock műfaj sötét melankóliájának és a heavy metal agressziójának kombinációja. A műfaj az 1980-as évek vége és a következő évtized eleje közötti időszakban, Európában fejlődött ki a death/doom-ból, ami a death metal és a doom metal műfajok fúziója révén létrejött alfaja a heavy metal zenének

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár