System of a Down

 

Valamikor 1993-ban, egy Los Angeles-i stúdióban meghallgatáson próbál két banda. Az egyikben Serj Tankian, örményi származású, folkon nevelkedett billentyűs, a másikban pedig Daron Malakian, egy fiatal, szintén örmény, a '80-as évek metálján felnőtt gitáros. A próba után (vagy alatt) ismerik meg egymást és rájönnek, hogy mennyi minden közös bennük. Habár két különböző együttesben játszottak, minkettőnek hasonló gondolataik voltak. Kis idő múlva összehaverkodnak, és hamarosan ez a két hasonló muzsikus lélek csatlakozik egymáshoz egy zenei létben, amit "Soil"-nak neveznek el. Serj mikrofon mögé áll, Daron pedig gitárt akaszt a nyakába. Időközben, gyakran meglátogatja őket a Kiss fanatikus, örmény Shavarsh (Shavo) Odadjian. Shavo-nak annyira megtetszik a zenéjük, és mert jobban is megismeri őket, úgy dönt, hogy elvállalja a banda menedzselését. Eredetileg már régebb óta ismerték egymást, hiszen mindhárman ugyanabba a hollywoodi Alex Pilibos örmény magániskolába jártak, csak nem voltak "annyira" jóbarátok. A Soil-nak pár dal után godjai akadtak, ezért kértek Shavo-tól segítséget.
Shavo: - "Megfordultam már más együttesekben is, de leginkább az ő bandájukat kedveltem, ezért sokat lógtam velük, ismertem valamennyiüket, Serj-et és Daron-t például abból a privát hollywoodi örmény iskolából, ahova én is jártam, és ahol mindenki ismert mindenkit. Mikor felkértek, hogy legyek a Soil menedzsere, nagyon büszke voltam magamra, mert iszonyúan bírtam őket"1995-ben jelentős változások következtek be a banda sorsában; Shavo végleg hozzájuk nőtt, és elfoglalja méltó helyét a basszusgitár mellett; új dobosuk szerepét pedig Andarik "Andy" Khachaturian tölti be. Ezen kívül még közös megegyezés alapján nevet is változtatnak. Daron írt egy verset, aminek a címe; a "Victims of a down", volt az ihletadó. Szóval ez lett az új név, de Serj a "Victims" szavat kicsivel később lecseréli a "System"-re, mert az jobban hangzik, és nem csak az emberekre vonatkozik, hanem a társadalomra úgy általában. Végül is sokmindent lehet érteni alatta.
Serj: - "Azt gondolj bele a nevünkbe amit akarsz, más-más embernek más-más dolgokat jelent. És ez adja a szépségét. Ez olyan mintha egy festményről beszélnénk: Na mit gondolsz? Emberi és politikai szinten sokféle más dolog van. Úgy értelmezed ahogy akarod."
Ettől fogva már a banda System of a Down, de még nem a végleges.
Még 1995-ben kiadják első demókazettájukat a következő számaokkal: Suite-Pee, Sugar, Dam, P.L.U.C.K. '96-ban megjelenik a második demójuk a Honey, Temper, Soil, és '97-ben pedig a harmadik is, a Know, War?, Peep-hole számokkal.


1997-ben a banda életében még egy jelentős fordulat következik be. Andy, a dobos kilép az együttesből (azt nem tudom, hogy miért), és John Dolmayan kerül a helyére, akivel útközben ismerkedtek meg.
John: - "Apám is zenész, ezért a születésem óta klubokban időztem. Ő volt az egyedüli legnagyobb hatásom, bár sohasem akarta, hogy belekeveredjek ebbe a szakmába. Mindent elkövetett, hogy távol tartson tőle, és ebből adódóan egészen tizenötéves koromig nem is kezdtem el dobolni."
Az ex-dobos csatlakozik a The Apex Theory-hoz, mint énekes.
Valójában ekkor született meg a mostani System of a Down, akire csak ezután várnak az igazi kihívások.
A bandatagok új számaikkal, heavy és hardcore hangzásukkal elkezdenek koncertezni, különböző fellépéseket vállalnak el. Rövid idő múlva nagy hírnévre tesznek szert Los Angeles-ben és környékén. Még ebben az év szeptemberében egy klubban való fellépésük során, a Viper Room-ban (Hollywood) a közönség sorai között volt Rick Rubin (Slayer, RHCP, Danziggel, Johnny Cash, Public Enemy, Beastie Boys), az American Recordings igazgatója és producere is, akit barátja, Guy Oseary (a Maverick Records-tól) hozott el a bulira.
"Néztem Rubin-t, mikor a színpadon voltam és úgy tűnt hogy élvezi az előadásunkat." - mondja Shavo. "Később találkoztunk vele, és azt mondta, hogy a lélegzete is elállt tőlünk, és szerződést szeretne velünk kötni. Majdnem elájultunk. Látszott, hogy hisz bennünk, és különösen érdekli a zenénk."
Végül is ő lett a befutó, Rubin leszerződteti a bandát. A felvételekre '97 végén, és '98-ban kerül sor a Sound City stúdióban. Az első, az együttesről elnevezett (self-titled), album 1998. június 30-án jelenik meg. A bemutatkozó albumra tizenhárom dal került fel, és a lemez kilencszázezer példányban kelt el az Egyesült Államoban. Hamar felfigyelnek rájuk a metál-hatalmasok, és így lehetőségük nyílik arra, hogy példaképeikkel együtt lépjenek fel.
Ezt követően könyörtelen lemezbemutató vár rájuk. Rengeteg helyen megfordulnak, többek között részt vesznek a '98-as Ozzfest turnén, az Incubussal és az Ultraspankkal való turné, Fight Againts turnén (Slayer-rel és Sepultura-val), ekkor még (október 27-én) Magyarországon, pontosabban Budapesten is fellépnek a Petőfi Csarnokban, a Slayer előzenekaraként. Ezen kívül még a '99-es Ozzfesten is jelentkeznek.
A folyamatos koncertezés mellett '99 végén megjelenik első klippjük is, a Sugar. Továbbra sem állnak le a fellépésekkel, 2000-ben a Sno-Core turnén vesznek részt, de még ez év eleje körül megjelenik második videóklippjük is, melyet a Spiders című számukra készítettek. Elkezdik a következő albumra írni a dalokat, de ez félbemarad, és folytatják a fellépéseket.


Majdnem három év kemény turnézás után végre 2000 nyarán elkezdik írni a dalokat, 2001 február elejen pedig már hozzálátnak a második album stúdiómunkálataihoz. John: - "Olyan sok időt töltöttünk turnézással az elmúlt három évben, hogy lehetetlen lett volna egyetlen új nótát is írni. A dalszerzők ugyan próbáltak komponálni útkzben is, de nagyon nehézkesen ment, így a dolgok csak akkor jöttek össze, amikor végre hazaértünk, ugyanis nem igazán volt időnk pihenni az első lemezünk óta. Szóval kihagytunk két hetet a hazatérésünk után, majd béreltünk egy stúdiót, és 2000 nyarán aztán nekiláttunk a komponálásnak. Hat vagy hét hónapon át dolgoztunk, és harminckét dallal készültünk el. Sohasem henyéltünk, de a jó dolgoknak olykor kell egy kis időt adni, ha minőséget akarsz, várnod kell rá."
A második lemez producere szintén Rick Rubin lesz, és a hollywoodi Cello Stúdióban veszik fel a számokat. Összesen harminchárom számot rögzítettek, amit aztán tizennégyre szűkítettek, és ezek kerültek fel a "Toxicity" névre hallgató második hivatalos lemezükre. A megjelenést 2001. június 20-ára tervezték, de elhalasztották augusztus 14-ére. Végül ez se jött össze. A végleges dátum 2001. szeptember 4-e lesz, mikor végre napvilágot lát az album. Nemcsak a bandatagok voltak elégedettek az alkotásukkal, hiszen pár hónap múlva platina lemez lesz és az év albumakén emlegetik. A Billboard 200-as listáján első helyen áll, és csak az Egyesült Államokban 3,3 millió példányban kel el. Szóval igazán kitettek magukért.
Rick Rubin szavai: "Serj nagyszerű énekessé vált, a Toxicity bőségesen tartalmaz vokálmelódiákat Serj és Daron tolmácsolásában, ami formálja a System igazi mivoltáról alkotott elképzelésünket. A Toxicity-ben is megvan mindaz a sok jó tulajdonság amit a rajongók megszerettek az első albumról, plusz a zeneileg hatalmas fejlődés"
Vendégként szerepel Arto Tuncboyaciyan is a lemezen, Serj haverja, a Science és a rejtett záródalban, amit Artonak neveztek el.
"Rávettünk egy őrületes művészt, hogy csinálja meg a Science középső részét" - mondta Tankian.
A lemez három dalából készült videóklip: Chop Suey!, Toxicity, Aerials. A SOAD a második átütő sikere után is koncertezni kezd. Részt vesz a Pledge of Allegiance turnén, ami szinte az év végéig elhúzódik. 2002-ben is folytatják, méghozzá Ausztráliában a Big Day Out fesztiválon. Még ebben az évben a harmadik Ozzfest turnéjukon is megjelennek.


Közben már az év közepe fele hozzálátnak a harmadik lemezük elkészítéséhez. Főleg az eddig kiadatlan, a második album studiómunkálataiból maradt számokat tartalmazó "Steal This Album!" címmel 2002. november 26-án jelenik meg, rajta tizenhat dallal. A lemezt azért adták ki előzőhöz képest ilyen korán és a nevét (Steal this album = Lopd el ezt az albumot) is azért kapta, mert az internetre kiszivárgott (jó)néhány dal, és ezek Toxicity 2 néven váltak ismertté. Nagyjából megegyeztek a harmadik album dalaival, viszont ezek még befejezetlen demók voltak, és a címük is különbözött. A producer Rick Rubin és Daron Malakian, a keverést pedig Andy Wallace végezte.
"Tudtuk, hogy valamikor ki akarjuk hozni ezeket a korábbi stúdiózás során felvett, de különböző okok miatt félretett dalokat. De úgy látom, hogy sok szám megállja a helyét az előző albumok dalaival szemben, csak eddig nem illettek a többi nóta közé." -vélekedett Daron.
A Steal This Album! nem kevert akkora port, mint az előző kettő. A Billboard 200-as listáján a tizenötödik helyet érte el. Az album kiadását követően a banda úgy döntött, hogy ennyi koncertezés után inkább kipiheni magát. Megjelentették harmadik lemezüket, és ültek a babérjaikon. Viszont a következő évben is elég "passzívak" voltak az elmúlt esztendőkhöz képest. 2003 februárjában felvették a Boom! című szám videóklippjét, amit Michael Moore rendezett, és még márciusban meg is jelentették. Van egy animációs rész benne, amikor repülő rakétákat lovagolva George Bush, Tony Blair, Saddam Hussein és Osama bin Laden leugranak, és alsógatyában ejtőernyővel ereszkednek. Ez a részlet miatt több tévécsatorna is ellenezte a klippet és nem voltak hajlandóak leadni.
Az év folyamán, nem sokszor léptek fel, de azért augusztusban megjelntek Angliában a Leeds és a Reading Festiválon. Még nyár előtt Serj és Arto Tuncboyaciyan kiadnak egy lemezt, "Serart" néven Talán ez, a lazulás és még más okok miatt várnak olyan sok időt a következő albumig.


2004-ben hasonló útakon járnak, mint '03-ban, mindenki másfelé. Serj és Daron a kiadójuknál munkálkodó bandákkal törődik, John a "Scum of the Earth" (Rob Zombie gitáros Riggs és a Powerman 5000-ből Mike Tempesta) "Blah...blah...blah... Love Songs for the New Millennium" debutáló lemezénél vendégeskedik egy számnál, a "Little Spider"-nél, Shavo pedig producerkedik egy Taproot videónál.
Áprilisban egy Axis of Justice koncert keretében meglepetésként a banda előad pár dalt. Erről az évről nagyon röviden ennyi.


"Forradalmi album lesz. Bedobozolunk mindent, amit eddig csináltunk. Újrakezdünk mindent, mint egy vadiúj csapat. Úgyhogy új zenét fogtok hallani. A System lesz az, de másképpen. Először az emberek azt gondolták rólunk, hogy amit mi csinálunk, olyat még senkitől sem hallottak. Nos, ez így fog történni még egyszer." - nyilatkozta Shavo.
"A dalokat végigjátsszuk, felvesszük, meghallgatjuk, aztán eldöntjük, mit kéne javítani rajta - refrént ismételni, átszerkesztés, mindannyian kölcsönösen hatunk egymásra. Sziporkázó dolgok vannak az új számokban, az egész művet egyetlen nagyszerű pillanattá szeretnénk tenni. Az egész világ megőrült az elmúlt években, és ez ránk, illetve a dalszerzésre is nagy hatással volt - jelentette ki Daron.
- Szeretnénk egy igazi nagy rock lemezt készíteni, egy olyat, ami kemény, de érzelmekben is az, nem csak a riffekben. Ezek a dalok sokkal vadabbak, ugyanakkor melodikusabbak is, mint az eddigiek - mesélte a Rolling Stone magazinnak. "Ezeken valóban érezhető a keleti hatás. Sokan, az előző albumainkat hallva, azt mondták, hogy milyen jó kis keleti elemek vannak a zenében, pedig nem is voltak. Na de most tényleg lesznek! -
"Valami újat akartunk. Más rezgést, előrelépést." - Serj.

Habár a hírek szerint az új album stúdiómunkálatait még '03 októberben,
legkésőbb novemberében szerették volna elkezdeni, mégis erre '04 júniusa és novembere között került sor a Laurel Canyon stúdióban. A producer ismét Rick Rubin és Daron Malakian.
A banda annyira beledolgozott, hogy egyszerre két lemezt adnak ki, jobban mondva pár hónap különbséggel. Körülbelül harminc dalt írtak, és úgy gondolják, hogy legtöbbje jóra sikeredett, ezért "ikerlemezeket" adnak ki. Az elsőt "Mezmerize" néven 2005. május 17-én adják ki, a másikat pedig az év második felében, "Hypnotize" néven.
Az év márciusában felveszik a B.Y.O.B. című számuk klippjét, amit Jake Nava rendezett, és már a következő hónapban vetítik is a tv-csatornák. A terv szerint az első album, a "Mermerize", napvilágot lát, habár a megjelenés előtt is meg lehetett rendelni az albumot. A lemezen 11 dal kap helyet, melyek közül egy-két dal korábban is elérhető volt az interneten. Hangmérnök Johnny Polonski, a keverés ismét Andy Wallace dolga, és mint a "Toxicity"-nél, itt is jelen van egy bizonyos zenekar, melynek producere John Paul Jones. Már az első hét után világszerte 800000 példányban kelt el és ismét, akár a Toxicity, a Billboard lista első helyezettje.
Az év eddigi részében folyamatos turnézáson vesznek részt. Év elején részt vesznek másodszor is a "Big Day Out"-on, aztán megfordulnak néhány európai városban, utána vissza amerikába a Guerilla Club turnén, és most szintén EU-ban lépegetnek fel.

 

 

Static-X

Wayne Richard Wells

Felszerelés:

Epiphone gitárok, Marshall erősítők, Seymour Duncan pickup, Ernie Ball húrok, Dunlop pengetők, Electrovoice mikrofonok, Korg billentyű, Aphex stúdió elektronika

Wayne Static (igazi nevén Wayne Richard Wells) 1975. november 4-én született. ő egy amerikai zenész, aki jelenleg az Énekese, gitárosa, és műsorösszeállítója az Industrial Metal bandának, a Static-X-nek. A szülővárosa Shelby, Michiganben a Nyugati Michigani Egyetem-en végzett. A Static-X előt, mint spárga szedőmunkás dolgozott. Wayne vegetáriánus, mert ellenzi az állatok bebörtönzését.

Wayne 3 éves volt, amikor megkapta az első játék gitárját, ez volt a kezdete a nagy utazásnak amit a sors neki szánt. Szülei eldöntötték, hogy 7 szülinapjára megveszik neki az első gitárját, ez egy S12-es kezdő modell volt. Gitár órákat vett, ami kifizetődött 1 évvel később, amikor megnyerte a ?Skip to My Lou" nevű tehetségkutató versenyt. Wayne a Shelby Főiskolába járt és a középiskolai éveiben osztályelső volt amíg, 17 évesen lediplomázott. Ő nagyon szorgalmas és kedves volt, miközben még mindig benne van egy jó buliban vagy egy fellépésen.

Waynenek egy Epiphone flying-V gitárja van. Ezenkívül használ Marshal erősítőket, Seymour Duncan pickupokat és Ernie Ball húrokat. Ő látja el szintetizátorral is a Static-X-et. A magas felfele álló haja s legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, ami, mint említve van az első albumon, egy fehér haj sprével van felállítva.

 

Új albumuk, a Shadow Zone megjelenésével a Static-X (Wayne Static: ének, Tripp Eisen: Gitár, Tony Campos: basszus, Nick Oshiro: dobok) ismét veszélyes fegyvert tart a kezében: a lemez pontosan azt nyújtja, amit várunk, és egy őrült erejével ontja a remek dalokat. Lehet, hogy klisének tűnik, de valóban ez az igazság: az album az együttes eddigi legjobb munkája; a dallamokat átitatja a zenei őrület és jól megkomponált zenei mizantrópia. ?Nem tudom ezt az albumot az előző kettőhöz hasonlítani, annyira más mint azok.? ? mondja Static. ?Ezúttal Tripp is mellettem volt, és ez volt az első alkalom, hogy volt egy szerzőtársam. Nagyon szuper élmény volt, mert ő teljesen megírt néhányat a dalok közül, és nekem csak az énekszólammal kellett foglalkoznom. Én kihívásként próbálom felfogni a zenélést, és azt hiszem, ez az album sokkal inkább úgy hangzik, mint egy kerek egész.? 

Valóban, Eisen először volt a Static-X-el a stúdióban ? Pont a Machine felvételeit követően csatlakozott a bandához ? de legfőképpen Staticnak köszönhető a Shadow Zone hangzásának sötét mélysége. ?Az a vicces az egészben, hogy az új lemezen azokat a dalokat amelyeknek olyan igazi Static-X hangzása van, Tripp írta.? ? mondja Static amikor az új albumon található dallamokról faggatjuk. ?Azt gondolom, hogy az ember mindig próbál fejlődni, új dolgokat megmutatni. Nagyon unalmas lenne ugyan azt a szart újra meg újra megcsinálni. Amikor a ?Not Meant For Me?-t csinlátam a Queen Of The Damned (A kárhozottak királynője)hanganyagához, szóval, akkor igazán énekeltem, és nagyon jó volt a hallgatóság reakciója, úgyhogy azt gondoltam, hogy akkor miért is ne csinálhatnám ezt.?

Az eredmény pedig egy olyan album lett melyen az énekes hangjának sokszínűsége csak a dalokban ötvözött zenei stílusok változatosságával mérhető össze. Az album első kislemezéből az a ?The Only?-ból egy élesebb, tisztább hangú Staticot ismerhetünk meg; az industrial zenére olyan jellemző hangszín helyett egy sokkal kidolgozottabb hangot hallhatunk: a hatás fergeteges. A ?So? hátborzongatóan nyersen és ércesen vall a lelki fájdalmakról és a csapat egyik legjobb számai közé növi ki magát. A lemez változatossága az, ami igazán érdekessé teszi a Shadow Zonet.

?A korábbi bandáimban játszottam mindenfélét, kezdve az akusztikus dalokkal egészen a nagyon húzós metal/death számokig, úgyhogy azt hiszem, hogy az új albumunk mindennek a betetőzése.?- meséli a csapat frontembere. ?Régebben megpróbáltunk mások lenni, megpróbáltuk elkülöníteni magunkat másoktól és én sok időt töltöttem el azzal hogy a dalszövegeket kevésbé személyessé tegyem. Most már nem törődöm ezzel. Most azt gondolom, hogy vagyunk akik vagyunk, és egyszerűen csak jó dalokat akarok írni és ezekre építkezni.?

A ?Destroy All? vadsága és a ?Kill Your Idols? tombolása után az album komor záró száma az ?Invincible? egy igazi merész ugrás a felkavart lelkek mélyébe. A jelek szerint nem csak Static az, aki lelkiismereti kérdést csinál a dalszövegek mondanivalójából, hiszen a ?Dead World?-ben hallhatjuk Eisen véleményét is. ?Eben a dalban néhány szövegrészt én írtam.? ? mondja a gitáros, majd idéz a dalszövegből: ?Sometimes I wish I could see beyond this dead world?? (Néha azt kívánom bárcsak láthatnám mi létezik ezen a halott világon túl.) ?A szövegeknek amiket írtam filozofikus jelentősége van: arról írok, hogyan teszi tönkre a világot, a kultúrát a kormányintézkedések, amelyek lerombolják a szabad piaci rendszert is. Egy halott világban élünk és ez csak egyre romlani fog, hacsak nem jövünk rá hogyan fordíthatnánk meg ezt a folyamatot.?

?Először egy kicsit furcsa volt Trippel együtt írni a dalokat, mert még sohasem dolgoztam együtt senkivel sem.?- ismeri el Static. ?De ráéreztünk egymás ritmusára és könnyen szót értettünk.? ?És nagyon is jól megértettük egymást? ? tette hozzá Eisen, az egész csapatra utalva. ?Mindannyian együtt dolgoztunk ezeken a dalokon. Tizenhárom új dal található ezen az albumon, és mindnek megvan a saját története, hogy hogyan készült el. Van néhány da,l aminek én írtam a zenéjét és Wayne pedig a szövegeket, vannak amiken az egész banda együtt dolgozott, sőt, még egy olyan dal is szerepel az albumon, ami néhány évvel ezelőtt született és most egy kissé átdolgoztunk. Vannak olyan dalok is, amiket együtt írtunk, jammelés közben, mint például az első kislemezen szereplő dalt, a ?The Only?-t is. Ez az első olyan dal, amit az egész banda együtt írt.?

A Static-X legújabb tagja a dobos Nick Oshiro, aki könnyen beilleszkedett és méltó utódja lett Ken Jaynek, sőt, tökéletesen vissza tudja adni amit Josh Freese [A Perfect Circle] a stúdióban feljátszott. Annak ellenére, hogy az eredeti felállásból már csak Static és Campos maradtak meg, a csapat névadója úgy érzi, hogy a csapat összetétele jobb, mint valaha. ?Az összetétel igazság szerint még soha sem volt ilyen jó. Furcsa, mert Koichi [a csapat eredeti gitárosa] pont azelőtt csatlakozott hogy aláírtuk a szerződést, felvettük a lemezt és turnézni indultunk, aztán rögtön kilépett. Számomra kicsit olyan érzés, hogy: ?Itt volt egyáltalán?? Úgy két évig játszott velünk, Tripp pedig már több mint három éve a csapatban van. Mindannyian nyugodtak vagyunk, és Nick személyében olyanra emberre találtunk aki szuperül beleillik a bandába, jól érezzük magunkat együtt, a turnékon is jól kijövünk. Úgyhogy nagyon szuper hogy velünk van. A régi dalok pedig ugyan úgy szólnak, sőt talán még jobban is.?

?Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják: ?Hiányzik Ken, hiányzik Koichi??- magyarázza tovább Static. ?De tudod mit? Az élet megy tovább, és szerintem a shownk az egyik legenergikusabb amit láthatsz, és ezt senki sem tagadhatja le. Szerintem ez azért van így, mert a színfalak mögött is jól kijövünk egymással, mindenki nagyon jó zenész és mert szeretjük amit csinálunk. Mi zenélünk, nem pedig megjátszuk magunkat, és nem próbálunk meg mások lenni, mint akik vagyunk. Csak kimegyünk és nyomatjuk a zenénket. Szerintem tovább fogunk fejlődni, de megtartjuk azokat a fontos elemeket, amelyek meghatározzák, hogy kik is vagyunk. Ezt csináltuk a Shadow Zoneon is. Ez a következő lépés a fejlődésünkben.?

 

Korn


 

EGYSZER VOLT...

... hol nem volt, volt két középiskolás barát, aki elhatározta, hogy zenekart alapítanak. ?k Brian Welch és Reginald Arvizu voltak. Reginald, azaz Fieldy eredetileg gitározott, de a banda kedvéért átváltott basszusgitárra. Megalapították a Ragtyme-ot. Ebben a bandában Brian és egy J.C nev? srác gitározott, Fieldy basszerozott, Richard Moral énekelt és Tommy dobolt.


Ez a banda azonban nem tartott sokáig, hamar feloszlottak hogy egy másik bandában zenéljenek, a L.A.P.D.-ban ( Love And Peace Dude ) Ebben Fieldy és Richard zenélt, majd bekerült ide James Shaffer, alias Munky. Mint kés?bb kiderült, a bandába mindössze azért került bele, mert hosszú haja volt, de még kés?bb kiderült, hogy a játéka sem elhanyagolható. Kellett ugye még egy dobos is, nemde? Ezért feladtak mindenféle hirdetéseket, sok jelentkez?t meghallgattak, amikor egy 13 éves srác is üzenetet hagyott nekik. ( ?Hé, srácok, kerestek még egy dobost?? ) A fiúk meglep?dtek a srác láttán, de amikor meghallották játszani, tudták, hogy övé a munka.


A KEZDETEK

A banda nem sok koncertet adott, mindössze kett?t. Ezután Los Angeles-be költöztek. Ekkor mindannyian 18 évesek voltak, az újdonsült dobos, David pedig csak 16, így ? csak kés?bb tudott utánuk menni. Nem sok kellett, szerz?dést kötött a Triple X Records-sal, úgyhogy megszületett a háromszámos demójuk, ami viszonylag sikeres lett, tízezer darabot adtak el bel?le. Úgyhogy a sikeren felbuzdulva felvették egyetlen albumuk, ami eredetileg Laughning As People Die lett volna, de a háború miatt Who Laughing Now?-ra változtatták. A siker a fejükbe szállt, hamar minden bárból kizárták ?ket, ugyanis a nevüket felfújták a falakra, zúztak a bulikon...

Nem csoda, hogy Moral nem akart tovább énekelni, úgyhogy kilépett a csapatból. A többiek folytatni akarták, úgyhogy felvették Briant másodgitárosnak, és a Creep nevet választották.

Mikor James és Brian hazamentek Bakersfield-be, betévedtek egy helyi bárba, ahol egy SexArt nev? banda játszott. A zene nekik túl elvont volt, de ott helyben megkörnyékezték a frontembert.


KUKORICA

?Bolond lettem volna, ha nem szállok be? ? mondta Jonathan Davis. Úgyhogy felvették a Korn nevet, ami Jon-tól származik, a gyerekes írásmóddal egyetemben.

Kis id? múlva újabb szerz?dés, ezúttal az Immortal / Epic kiadóval. Úgyhogy kijött az azonos nevű Korn debütáló album. Ezen szerepelt a sokat emlegetett Daddy is, amit mindössze háromszor játszottak el él?ben, Jonathannak annyira fájdalmas volt, egyszer a földr?l vitték el a ment?k...

Az új kislemezt az MTV is játszani kezdett, úgyhogy hamarosan mindenhol róluk lehetett olvasni. Ahogy ez lenni szokott, minden banda lemásolta a hangzásukat, a Sepultura-tól kezdve a Coal Chamber-ig. A Korn egyre népszer?bb lett, felkerültek a Billboard-ra és turnézni kezdtek többek között a The Offspring-gel, a Biohazard-dal, a House of Pain-nel és Marilyn Manson-nal. Részt vettek az Ozzfest-en is, azonban annyira összevesztek Ozzy feleségével, hogy abbahagyták. ( Mostanra már kibékültek és a ?03-as Ozzfesten ismét részt vettek )


AZ ÉLET BÉKÉS

Nemsokára jött a - sokak által legjobbnak tartott - második album, a Life is Peachy (eredeti nevén Life is Pee-Chi). Ennek hatására a nép megszerette ?ket, és venni kezdte az els? albumukat is, ami ennek köszönhet?en tripla-platina lett. Ezen az albumon Jon sokkal többet énekelt, a tömény üvöltözést felváltotta az érettebb éneklés. Persze az utolsó szám végén megint elsírta magát, ami nem csoda, ha valakinek olyan anyja van, mint neki...

A lemezen szerepelt Jon nagy kedvence, a Deftones énekese, Chino Moreno.

Sok felkérést kaptak fellépésekre, számokat irtak ( a Dust Brotherssel a Kick The P.A. a Spawn albumhoz, vagy a Sean Olsonall szerepeltek a 'The Crow: The City Of Angels'-ön, és a Prouddal az 'I Know What You Did Last Summer'-ön ).

 

 

 
KÖVESD A VEZETŐT

Nem kellett sokat várni a harmadik albumra, Follow The Leader néven meg is érkezett. A borítót Todd McFarlane készítette, a Spawn atyja, de az album is elég üt?sre sikeredett, köztük az MTV video awards nyertes Freak On A Leash és a Got The Life. Az akkoriban dúló hip-hop láz hőseinket is elkapta, ezért lett ez a lemez a legtámadottabb mind közül. A zenei rész elég hip-hop-os lett, és funky-s is. Erre rátett egy lapáttal a sok vendégzenész, akik mind-mind rapperek: Fred Durst a Limp Bizkit-b?l, Ice Cube a Children Of The KoRn-ban, Trevant Hardson a Cameltosis-ban, és Cheech Marin a rejtett számként megjelenő Ereache My Eye-ben. Ekkor a siker a Korn fejébe szállt, így sokat buliztak, és bizony az alkohol rabságába estek...

"Minimum $27,000-t költöttünk csak alkoholra." - mondta Munky. A Family Values turné első szakaszában Jonathan az alkohol közreműködésével minden eddiginél mélyebbre süllyedt. Napokat töltött az ágyban, képzeletbeli támadóktól félve, mindenkit elküldött. Munky " Segíteni próbáltam, ahol csak tudtam, de semmit nem tudtam mondani, ami kihozta volna abból az állapotból. Mondtam neki, hogy szeretem, és vigyázok rá és ölelem... de ez nem számított."TÉMÁK

A hatalmas siker után a banda nekiállt a negyedik album készítésének, a 1999-es, 16 számot tartalmazó Issuesnak.. Az album borítójának azért van négy változata, mert egy MTV pályázat révén több száz pályam? közül ezek voltak a dönt?sök. Végül is Alfredo Carlos pályam?vét választották ki, egy kibelezett macit.

IEkkorra már szerencsére leszoktak a féktelen bulizásokról, a rengeteg alkoholról. Head: "Az új albumon sokkal kevesebb alkohol segítségével hoztuk össze. Főleg Jonathan."

Ekkoriban történt meg az, amit ?k a karrierük aranykorszakának neveznek, nevezetesen a Family Values Tour a Limp Bizkittel, a Rammsteinnel, az Orgy-val, valamint a Woodstock-i fellépés ?99-ben. Tizenöt nap alatt tizennyolc városba látogattak el. Alaposan ki is fáradtak, naponta több ezer gyereknek dedikáltak.

Nemsokára Fieldy szólóprodukcióba kezdett Fieldy?s Dreams ? Rock ?n? Roll Gangster néven, ami sajnos csúfos bukás lett, hiába rappelt rajta Fieldy...


A népszerűségük ekkoriban nagyon-nagy volt, az MTV egyfolytában őket adta, még Fieldy házát is bemutatták az MTV:Cribs-ben. Ezenkívül elkészítették a The Diary Of KoRn-t, két alkalommal is. Azért ez már valami? Sok rajongó ekkor fordult el tőlük, nem tetszett nekik, hogy a kis ismeretlen bandából ekkora divatot csinált egy tévéadó... Akarom mondani kettő, mert a HBO is készített egy South Park részt a Korn tagjaival, akik a hangjukat is adták a műsörhoz. David elfogadott modell-ajánlatokat, különböző társaságok részére. Ezt azonban nem mindenki nézte jó szemmel, a díszes kilenctagú Slipknot egyik koncertjükön elégetett egy David-et ábrázoló Calvin Klein-hirdetést, ezzel kifejeztve 'tiszteletüket'.

A bandát hamarosan nagy ijedség érte, ugyanis kiderült, hogy a félelmetes tempókat diktáló dobosnak, David-nek eggyel több bordája van, ami nyomta a dobver? idegeket. Ezért az éppen akkor folyó Summer Sanitarium Turnén Mike Bordin (ex-Faith No More, Ozzy Osbourne Band) dobolt. Beletelt egy időbe, míg David közreműködésével betanították neki a dalokat, de végül még David legbonyolultabb üteme is ment neki. Ekkor találgatások indultak, hogy vajon a banda lecseréli-e a hiányzó dobost, de nem tették. Szerencsére! David felesleges részeit kioperálták, majd mindenki fellélegezhetett... a KoRn nem oszlott fel.


ÉRINTHETETLENEK

Az ötödik album, a Michael Beinhorn által felügyelt Untouchables 2002-ben jött ki, némi késés után. A bakersfieldi ötös olyan technikát alkalmazott a lemez felvétele során, amit előttük senki. A Korn az 'Euphonix R1 Digital Hard Disk Recorder'-t használta, ami sokkal jobban képes felvenni, mint az átlagos felvelő eszközök. A zenei hangzás ezért sokkal tisztább lett, mint az eddigi albumoknál, azonban az album nem lett olyan siker, mint a többmilliós példányban elkelt Issues.

<>?Nem virágokat, hanem beleket és vért akarok festeni a zenémben. Ez lett az eddigi legsúlyosabb albumunk, mindenki beleadta apait-anyait, jobban, mint eddig bármelyik albumunknál?. Ezt az els? kislemez is bizonyítja, a Here To Stay, amivel újra a köztudatba kerültek, az MTV TRL cím? m?sorában is komoly sikereket ért el, babák jelentek meg róluk. Mindenhol ?ket láttuk...

Kiadtak két DVD-t, a 'Deuce'-t és a ' Live at Hammerstein'-t. Míg az előbbi a KoRn Issues-ig tartó időszakát mutatja be rengeteg extrával, klippekkel és 'Behind The Scenes' videókkal, addig az utóbbi az Untouchables album-bemutató koncertjét tartalmazza, amit a New York-i 'Hammerstein Ball Room'-ban tartott.
Míg a világ egyik fele az elveszett Korn-feeling-et siratta, a másik fele Munky-n akadt ki. Ugyanis hősünk szerint Hitler a mennybe ment...


"Azt hiszem, igaz, hogy Hitler a mennybe került (hogyha tényleg létezik a mennyország). Ő úgy hitte, hogy amit tesz, az jó,és szerintem hogyha a szíved mélyén érzed, hogy amit teszel, az jó, akkor nem lehetsz rossz!" Persze utána egyből megmagyarázta a kijelentését: "Hitler sorsa az élet után csakis egy felsőbb hatalom döntése, nem az enyém, vagy bárki másé," mondta. "Elnézését kérem annak, akit megsértettem."

Jonathan ekkortájt szokott le a drogokról. Meg is látszott rajta, hisz felszedett jónéhány kilót. A drog-hiánytól depressziós lett, ami át is jön az album hangulatán. Mindenki azt hitte, hogy a KoRn kifulladt. Az album kisebb bukásként könyvelhető el, hisz csak a felvételek 4'000'000 dollár-ba kerültek, és mindössze 1,3 millió példányban kelt el. Ebbe belejátszatott az is, hogy az album másfél hónappal a megjelenés előtt letölthető volt az internetről.

Munky: "Sok helyen olvastam, hogy számunkra az Untouchables olyasmi volt mint a Pink Floydnak a "Dark Side Of The Moon" lemez"- mondta új lemez kapcsán. "Ebben ugyan van némi túlzás, de az tény, hogy elvontabb, nem olyan azonnal ható zene volt azon a lemezen. Félreértés ne essék, imádjuk az Untouchables lemezt, mind a dalokat, mind a produkciót tekintve, és nagyon büszkék vagyunk rá, de amikor turnézni kezdtünk az anyaggal, kiderült hogy a dalok nem szólalnak meg olyan jól él?ben. Valahogy nemvolt bennük annyi energia, annyi élet. Az inkább otthoni fejhallgatós lemez..."


NÉZZ A TÜKÖRBE

"...ez az új ( Take a look in the mirror ) meg beindulós, tökös, dühös, talán ez legnagyobb differencia. A produkciósköltség sem volt éppen egyforma. Ha mindent összeszámolunk, az Untouchables benne volt egy 4 millió dollárban, ezúttal azonban nem volt annyi hókuszpókusz, csak bementünk és zúztunk. A Korn nem egy fejhallgatós m?vészked? s banda, itt az a lényeg, hogy a groove-ok lecsavarják a fejedet és a téma meg befészkelje magát az agyadba. Ez az új album épp ilyen..."

Egy év folyamatos turnézás után jött az új album. Az első kislemez a Tomb Raider 2 filmhez készült dal, a 'Did My Time', már júniusban elérhet? volt. Elég szokatlan módon, el?ször a netr?l lehetett letölteni, potom 99 centért. Majd júliusban kiadták cdn is, az 'One' c. számmal együtt, amit az 'Mtv: ICON Metallica' című műsorban adtak elő.

Sajnálatos módon ez az album sem kerülhette el sorsát, egy héttel a hivatalos megjelenés előtt már letölthető volt az internetről. Erre a KoRn négy nappal előrehozta a megjelenést. ?Muszáj korábban kiadnunk, mert szeretnénk, ha a mi verziónkat hallanák a srácok.? ? magyarázta Jonathan. ? A rajongók kemény magja valószín?leg úgyis megveszi, de sokan úgy vannak vele, hogy ha megkaphatják ingyen, miért ne? Miért is vennék meg? Szerintem a srácok akik zenéket töltenek le gyakorlatilag ölik a zeneipart?.


A cím hosszú hallgatás után a Take A Look In The Mirror lett. Eredetileg csak 10 szám lett volna rajta, de a srácok turnézás közben felvettek még pár számot. Először az Ozzfesten nyomták az ipart, majd az X-Box támogatásában a Limpbizkittel. Majd jött az európai turné, amin szerencsére mi is láttuk őket! :) Ezután pedig az USA-ban turnéznak a Linkin Park-kal, Snoop Doggal.

Miután ez az album is rosszul fogyott, a srácok eldöntötték, hogy olyat tesznek, amit még soha. Élőben felléptek az MTV-n, a Latin Music Video Awardson, ahol a Right Now-ot adták elő. A rajongók is segítettek, ezúttal ők rendezték a Right Now klipjét, ami igen érdekes lett :) Jonathan színészi karrierje is elindult: hivatalos színész lett, ugyanis szerepelt a "Seeing Other People" című filmben, ahol egy drogdealert alakított. Testhezálló szerep, nemde? :) Majd ezután feleségével, Deven-el pornófilmeket kezdtek rendezni.

A JÖVŐ

Miután 2004-ben lett a Korn 10 éves, ezért kiadtak egy Greatest Hits albumot, amin 21 szám mellett két feldolgozás is helyet kapott. Az új album is be van jelentve, a Korn épp a számokat írja az új lemezre.

 

Black Sabbath

John Michael (Ozzy) Osbourne 1948. December 3-án született Birminghamben. Szülei egyszer? emberek, 2 bátyja és 3 n?vére társaságában, szegénységben él. A mára legendássá vált Ozzy becenév még gyerekkorában ragad rá, az Osbourne rövidítéseként. 15 éves korában otthagyja az iskolát, a család anyagi helyzete miatt munkát vállal, kihordó-fiúként áll alkalmazásba. Ezt hamar megutálja, egy hentesnél kezd el dolgozni ezek után. Az állatok felaprításától, kibelezését?l rosszul lesz, ezért újból munka után néz.

Végül a helyi autógyárban helyezkedik el, ahol anyja is dolgozik. Ozzy hamar elégedetlen lett a kis jövedelemmel, ezért a b?nözés fele fordult.

Kisebb boltokba, lakásokba tör be, de mivel nem visel keszty?t az ujjlenyomatai alapján hamar azonosítják és elítélik. 6 hétre börtönbe kerül, ahol saját magának készít tetoválásokat.

  A leghíresebb ezek közül a bal kezén, az ujjain lév? O-Z-Z-Y felirat, illetve a térdein lév? mosolygó arcok. A börtönben elhatározza, zenész lesz. Nem sokkal szabadulása után találkozik egy régi barátjával, aki beszámol neki arról, hogy épp egy együttest alakít, és már csak egy énekes hiányzik a bandából. "Én pont énekes vagyok!"- mondta Ozzy, és elrohant egy üzletbe mikrofonért.

Így kezd?dött Ozzy karrierje. Ez a banda Music Machine néven futott, amib?l hamarosan kilépett. Hangos, kemény zenét akar csinálni. Fölad egy hirdetést, amiben "Egy énekes bandát keres, gyorsan". Ezt a hirdetést észreveszi Terence Butler, és úgy dönt, felkeresi Ozzy-t. így jön létre a Rare Breed, ami két koncert után fölbomlik. Eközben Ozzy régi osztálytársa bandát alakít William Ward-al és Anthony Iommi-val, Mythology néven. Az együttes bluest játszik, olyan stílusban, mint pl. a Cream, vagy a The Yardbirds. Ez a banda is hamarosan föloszlik, Ward és Iommi visszatérnek Birminghambe, ahol szintén felfigyelnek Ozzy hirdetésére. Iommi ugyan szóvá teszi, hogy Ozzy-t utálta korábban az iskolában, de hamarosan ez is megoldódik Ward rábeszél? készségének köszönhet?en. Megalakul a banda, ami a következ?képpen néz ki:

Ozzy Osbourne énekes, Tony Iommi szólógitár, Geezer Butler basszusgitár, Bill Ward dob, Him Phillips gitár, és "Acker" szaxofon. Egy két el?adás után azonban Acker és Phillips szükségtelenné válik, így repülnek a bandából. Az együttes neve ezután Polka Tulk, majd Earth lesz. Ezen a néven ugyan írnak egy demót "Song For Jim" címmel, de hamar kiderül, hogy már létezik egy banda ezen a néven. Ebben az id?ben ment a mozikban a "Black Sabbath" cím? Boris Karloff film, ami a banda tagjaira nagy hatást gyakorolt, f?leg Geezer-re.

Butler volt különben a legnyitottabb az ilyen dolgok felé, mivel vallásos volt, de hát hitt az ördögben is. (Ozzy-tól még kapott is egy könyvet "Hogyan legyünk Sátánisták? címmel)

Tehát Geezer javasolta, hogy a banda új neve Black Sabbath legyen. A négyes bárhol fellépett, ahol helyet adtak nekik: üres mozik, pubok, klubbok. A pubokban úgy keltették fel az érdekl?dést, hogy ha a "közönség" nem figyelt kell?képpen, akkor felcsavarták az er?sít?ket, és dobhártyaszaggatóan hangos zenét játszottak, így az iszogató emberek nem hallották egymást, kénytelenek voltak figyelni. Az els? albumukat egy szerény stúdióban rögzítették, 600 fontért, 12 óra alatt, és teljesen puritán módszerekkel, stúdiótrükkök nélkül, él?ben vették föl a zenét. Ozzy így emlékszik: "Reggel bementünk a stúdióba, felvettük a cuccot, és még elértük a kompot, amivel mentünk a kontinensre koncertezni." Stílszer?en péntek 13-án adták ki a lemezt. Ezen a lemezen különben Ozzy neve helytelenül "Ossie"-nak van írva. Az els? album a negyedik {vagy a nyolcadik?} helyet érte el az angol toplistán, ami elég nagy meglepetésként érte a csapatot. "Épp Skóciában utaztunk egyik koncertr?l a másikra, amikor meghallottuk a rádióban a helyezésünket. Tony a meglepettségt?l félrerántotta a kormányt, majdnem összetörtük magunkat, ha-ha!" Ez a jó helyezés tényleg váratlan volt. A kiadó úgy határozott, hogy a jobb hatás kedvéért az album bels? borítójára egy fordított kereszt kerül. A banda ezt túl kés?n vette észre ahhoz, hogy megváltoztassák. A közvélemény így automatikusan elkönyvelte a Sabbath-ot mint sátánista bandát. Hamarosan jött a második album a Paranoid, amit eredetileg War Pigs-nek hívtak volna, de a vietnámi háborúra való utalás miatt ezt a kiadó nem engedélyezte. Ezt az albumot tartják a banda legsikerültebb albumának. Az tény, hogy nagyon híres számok vannak rajta, mint pl. az Iron Man, Paranoid, vagy a War Pigs.

A második album első lesz a listákon. 4 nap alatt kerül rögzítésre. Közben Ozzy-t utoléri a végzet: Megn?sül, egy Thelme nev? n?t vesz el, aki hamarosan fiút szül neki. A banda rajongótábora rohamosan n?, egyre több ember jelenik meg a koncerteken.

A színpadi kép legtöbbször, egyszer?, de nagyszer?. Ozzy legtöbbször piros/fehér pólóban jelenik meg, karjain a védjegyévé vált "csíkokkal". O a hangulat mozgatórugója a koncerteken: ugrál, rázza a fejét, beszél a közönséghez. Geezer is headbangel, érzi a ritmust, Iommi azonban nem sokat mozog, de azért néha mosolyog.

A banda egyre sikeresebb lesz, a Vol 4. címu, negyedik albumukat már Kaliforniában írják.

Egyre közelebb kerülnek a drogokhoz, más, sikeres kollégáikhoz hasonlóan. Az említett albumon pl. a Snowblind egyfajta kokain-himnusz is lehetne. 1974-ben fellépnek a California Jamen, ami a '70-es évek rocktörténelmében talán a legnagyobb esemény volt. Olyanok léptek fel a Sabbath mellett mint pl. a Deep Purple. Az ugyanebben az évben megjelen? Sabbath Bloody Sabbath lemezzel fordulatot vesz a banda hangzása: energikusabb számokat írnak. 1976-ban megjelent a Technical Ecstasy album ez merész utazás volt a korai punk világába, ez az album nem is lett annyira sikeres. 1975-ben Ozzy találkozik kés?bbi menedzserével és feleségével, Sharonnal.

Hamarosan az ego is elkerül bandán belül, belviszályok zajlanak. Iommi átveszi a frontemberséget, o kerül a koncerteken középre, Ozzy pedig a színpad szélére kényszerül.

A együttes két legf?bb emberének viszonya korántsem volt felh?tlen. Iskolai ellenségek voltak, ellenséges utcai bandába tartoztak régebben. Közben Iommi és Ozzy is már tervezett kiadni egy szólóalbumot, ami nem jött össze. 1977-ben Ozzy édesapja meghal, és ennek hatására illetve ezzel párhuzamosan Ozzy keményen iszik és drogozik. Kilép az együttesb?l, egy jó fél évig hallani sem lehet róla.

Állítólag Glenn Hughes-el lettek volna közös tervei, de ebbe végül Hughes nem ment bele. Közben a Sabbath elkezd dolgozni 8.-dik albumán, a Never Say Die!-on, Dave Walker énekessel. '78-ban azonban Ozzy úgy dönt, hogy visszatér a bandába. Rögzítik az albumot, Ozzy az egyik számot, a "Juniors' Eye"-t teljesen átírta. Ezzel a számmal búcsúzott el édesapjától. Ozzy hangja már nem volt az igazi, nem járt be rendesen a stúdióba, egyéb gondok akadtak. Ez odáig vezetett, hogy Iommi kirúgta a Black Sabbath-ból.

A Never Say Die koncertturnéból csak egy helyen játszott a csapat, a londoni Hammersmith Odeo-ban. Ez volt a négyes utolsó fellépése együtt. Ozzy helyére a Ritchie Blackmore Rainbow-jában debütáló énekes, Ronnie James Dio került. Ozzy pedig mélypontra került. Ivott és drogozott, teljesen leépült. Így ért véget 1979-ben a nagy Sabbath története. Bár nagyon korrekt anyagokat készített a banda Ozzy távozása után is, a mágikus er?, Ozzy és hangja eltünt a csapatból. Ozzy 6 hónapot egy hotelszobában töltött, pizzán, sörön és kokainon élt.

Don Ardens lánya, Sharon felkereste, hogy újra "életre keltse" Ozzy-t, és visszahozza ?t a zenei életbe. Mivel a Sabbath menedzsmentet váltott, Don Ardens elvállalta az Ozzy-banda menedzselését. Ardens összehozta Osbourne-t Randy Rhoads gitárossal, aki az amerikai Quiet Riotban gitározott azel?tt. Hamarosan összeállt Ozzy bandája, ami a következ?képp nézett ki:

Ozzy - ének, Randy Rhoads - gitár (Ex-Quiet Riot), Bob Daisly - basszusgitár (Ex-Uriah Heep), Lee Kerslake - dob (Ex-Uriah Heep)

A banda neve Law lett, de 2 koncert után ezt átkeresztelik Blizzard Of Ozzra. 1980-ba veszi fel a felállás az első albumot "Blizzard Of Ozz" címmel.

A Sabbath stílusától sokkal energikusabb zenét játszanak, egyéni felfogású hard rock-ot, rock&roll-t. Igazából Ozzy szólólemezeit nem lehet behatárolni, mindegyik egyedi stílust képvisel. Egy gond adódik, mégpedig a dalszövegek. A Sabbath-ban Geezer írta az igen fogós dalszövegeket, Ozzy csak a "Am I Going Insane"-t (Sabotage) és a Who Are You?"-t (Sabbath, Bloody Sabbath) írta. Most Rhoads és Ozzy együtt írták a szövegeket. A lemez hetedik lett az angol listákon. A koncerteken Ozzy a Sabbath híresebb számait is játszotta a sajátjai mellett, és ezt a jó szokását a mai napig megtartotta. 1981-ben elválik Thelma feleségét?l, akit?l két gyereke született. Közben megjelenik második szólólemeze, a "Diary Of A Madman", azaz "Egy ?rült Naplója". Az album kiadása után Daisly és Kerslake, a két ex-Uriah Heep-es tag kilép, helyüket Tommy Aldridge és Rudy Sarzo veszik át. A banda koncertjei igaz pokoli bulik, Ozzy hamar botrányh?ssé vált. Néhány koncert végén darált húst dobált a közönségbe, bár ezt a közönség hamar megunta és ezt visszadobálták a színpadra J. A leghírhedtebb eset Iowában történt, amikor valaki a közönség közül egy él? denevért feldobott a színpadra. Ozzy nem volt teljesen józan addigra, azt hitte, hogy az egy m?anyag denevér. Fölkapta, és leharapta a fejét. A harapás közben derült ki hogy szerencsétlen állat nagyon is él. Ozzy azonnal kórházba rohant. Ez a "denevér-harapás" azóta már olyan névjegyévé vált, mint a tetoválásai. 1982-ben kisebb tagcserék következnek, Don Airey lesz az új billentyűs. Március 19-én szörnyő dolog érte Ozzy-t és csapatát: a turné-busz vezetője pilóta is volt egyben, engedélye volt. Egy megállónál, ahol volt repülőtér, elhatározta, hogy az együttes tagjait elviszi repül?vel egy körre. Mivel kisebb repülő volt, kettesével vitte őket föl. Utoljára Randy Rhoads ment föl az egyik kozmetikus nővel. A repülő azonban hirtelen süllyedni kezdett a leveg?ben, pattant egy a buszon, majd egy házba csapódott. Mindhárman meghaltak. A sofőr valószínüleg kábítószert fogyasztott, az okozta a balesetet. Állítólag a pilóta a busz mellett álló feleségével akart ilyen módon végezni. Ozzy egyik legjobb barátját és legnagyszer?bb kollégáját vesztette el Rhoads személyében, akinek nagy szerepe volt az "Ozzy-sound" kialakításában. Ozzy-nak nehéz dolga volt ezután hogy, egy megfelelő gitárost találjon Randy helyére. Végül Brad Gillis (ex-Nightranger) lett az új gitáros. 1982. Július 4.-én Ozzy másodszor házasodik:

Feleségül veszi Sharon Ardnes-t, menedzsere, Don Ardens lányát. A házasság Honoluluban, Hawaii szigetén kötetett meg. Pletykák szerint Ozzy nem bírta hallgatni a helyi zenekart, ami a hawaii népdalokat játszott, ezért a bandájával, akusztikus gitárral eljátszottak 1-2 Sabbath klasszikust. Persze ennek megkérd?jelezhet? a valóságalapja. Ezek után Sharon és Ozzy elhatározták, hogy az újdonsült feleség lesz az új menedzser, de ehhez meg kellett venni Sharon apjától a szerz?dést és a jogokat, ami a párnak 1,5 millió dollárjába került. Miel?tt ez megtörténhetett volna, Ozz még kiadott egy koncert-albumot "Speak Of The Devil" néven. Ezen a felvételen még hallható Randy Rhoads gitárjátéka. Az album borítóján Ozzy látható szarvakkal és véres szájjal. Amerikában Ozzy száját a borítón letakarták, de ez csak addig tartott ameddig Ozz rá nem jött erre, így rövidesen eredeti borítókkal ment az üzletekbe a lemez. Közvetlenül ennek kiadása után Ozzy kopaszra borotválja magát. A rajongók rögtön kitalálják, hogy ez a denevéres incidens utóhatása. Azonban Ozzy csupán azért vágatta le a haját, mert az töredezetté vált. :) 1983-ban újabb tagcserék következnek. Az új gitáros Jake E. Lee lesz, majd Aldridge dobos elmegy, és kis id? múlva visszatér. Közben megjelenik a banda új lemeze, a "Bark At The Moon", ami 24. lesz a listákon. A "So Tired" klipp készítése közben a felrobbanó tükör szilánkjai eltalálják Ozzy nyakát, megsebesítve torkát. 8 tengerentúli koncertet le is mondanak. Ugyanebben az évben, novemberben alkohol- és drogelvonóra megy. 1985-ben a Live Aid keretében a Black Sabbath újra összeáll 3 legendás szám erejéig. 1986-ban pert indítottak Ozzy ellen, mivel egy fiú a "Suicide Solution" hallgatása közben lett öngyilkos. A pert Ozzy megnyerte. 1987-ben Jake E. Lee-t felváltja a mára híressé vált Zakk Wylde. Ugyanebben az évben megjelenik a Randy Rhoads Tribute album, Randy mamájának engedéjével.

1989-ben Oroszországban játszik az együttes a Bon Jovi, Scorpions és a Mötley Crüe társaságában. Állítólag a koncert után Ozzy úgy berúgott, hogy nekiesett Sharonnak, ezért börtönbe került, és 3 hónapot a családjától távol kellett töltenie.

1990-ben megjelenik a "Just Say Ozzy" koncertfelvétel, melynek érdekessége hogy Geezer Butler basszusozik rajta.

1991-ben jön a "No More Tears", és a nemzetközi turné "No More Tours" címmel, ugyanis Ozzy bejelentette, hogy visszavonul. Az új albumon az "I Don't Want To Change The World" c. szám Grammy díjat kap. A legutolsó koncertje végén behívja a Sabbath tagjait, hogy együtt eljátsszanak 4 klasszikus számot. Ezek után Ozzy hivatalosan visszavonul, bár a koncert végén a kivetít?n megjelenik, hogy "I'll be Back".

1993-ban az utolsó koncert "Live & Loud" címmel megjelenik videó és audió formában.

1995-ben Ozzy visszatér az "Ozzmosis" albummal, amin Geezer a vendégzenész.

1996-ban az új gitáros Joe Holmes lesz. Ebben az évben rendezik meg el?ször az Ozzfestet, amin híres, és még nem híres csapatok vesznek részt.

1997-ben Ozzy bejelenti, hogy a Black Sabbath eredeti felállása összeáll. Az eredeti felállás egyel?re Geezert és Iommit jelenti, mivel Ward a szólóalbumával volt elfoglalva, és nem volt "turnéképes" állapotban. Ozzy felfordulást okoz az Ozzfest egyik állomásán, mivel torok-problémák miatt nem lép fel. December 4. és 5.-én a Black Sabbath most már Bill Ward dobossal kiegészítve "Reunion" koncertet ad Birminghamban, a NEC Arénában. Néhány koncertet Ozzy torka miatt le kellett mondani.

Idén, 1999-ben is volt Ozzfest, a Sabbath programja "The Last Supper", azaz "Az Utolsó Vacsora" néven futott, ezzel arra célozva, hogy ez lesz az eredeti felállású Sabbath utolsó turnéja. Hogy ez igaz-e, azt még nem lehet tudni, hiszen a "No More Tours" után Ozzy visszatért, tehát ezt ugyanúgy megteheti az ?sbanda is. Mindenesetre December 21.-én, illetve 22.-én nagyszabású Sabbath búcsúkoncert lesz a NEC Arénában. Ettől függetlenül Ozzy nem áll le, idén szeptemberben kezdte meg új lemezén a munkálatokat, megjelenése jöv?re várható, a következ? felállásban: Joe Holmes - gitár, Robert Tijulo - basszus, Mike Bordin - dob. Továbbá Sharon bejelentette, hogy Ozzy életéb?l film készül, egy ismeretlen angol színésszel a főszerepben

 

 Cradle of Filth

                                    

Az 1991-ben alakult, de mára jócskán átalakult Cradle of Filth már megjárta a hardcore undergroundot, nagyot alkotott a szimfonikus death-metal színterén és most a lazább, rockosabb műfajokban is kipróbálja magát. A megrögzött COF rajongók lehet, hogy megbotránkoznak az új hanganyagon, hiszen az már egy szélesebb rétegnek szól, mondhatni, emészthetővé vált azok számára is, akik nem kedvelik a black-metalt.

A brit horror-banda a Deathstars társaságában, 2006. november 30-án adott nagyszabású koncertet a budapesti Petőfi Csarnokban. A magyar fogadóbizottság és egyben előzenekar a Sin of Kain volt. Az átlag tizenéves látogatók kiválóan érezték magukat, hipnotikus állapotban skandálták a helyenként érthetetlen dalszövegeket. A közönséget még az sem zavarta, hogy Adrian Erlandsson kilépése miatt csak a pótdobos, névszerint Martin Skaroupka állt rendelkezésre illetve a színpadra.

A buli előtt beszélgettem a COF hírhedt szövegíró/énekesével, Dani Filthel, aki lelkesen válaszolt kérdéseimre, miközben a zenekar többi tagja hangpróbát tartott.

A 2006 októberében megjelent albumotok beharangozó klipje, a Temptation, nem igazán illik bele az eddigi koncepciótokba. Zeneileg igencsak eltér a Cradle of Filth korábbi kislemezein hallható daloktól. Miért pont ezt választottátok a ?Thornography? előfutárának?

Igazából az egész viccnek indult. Jókat mulattunk a gitárosunk által feldolgozott Heaven 17 (brit szintipop, new wave zenekar, a 80'-as évekből ? a szerk.) számon. Valóban nagyon távol áll a stílusunktól, de végül kizárásos alapon ez maradt. Szerettük volna megdöbbenteni a közönségünket, hogy azt kérdezzék maguktól, mikor meghallják a dalt: ?Uram Isten, már megint mi a fenét csinál a Cradle of Filth?? És sikerült! :)

Ez egy nagyon jó szám! Olyan mocskos és szexi, köszönhetően a női vokálnak!

És ki is ez a gyönyörű, erőteljes hangú énekesnő?

Dirty Harry! Ő énekelt például Tommy Lee ?Tommyland:the ride? lemezén, a Making me Crazy-ben. A producerek úgy ítélték meg, hogy az ő hangja passzol leginkább Temptation átirathoz.

Dolgoztatok már együtt korábban is?

Nem, nem. Ez volt az első alkalom, bár régi jó barátok vagyunk.

Ki rendezte a Temptation klipjét, és hol forgattátok?

Egy neves horrofilm-rendező, Adam Mason alkotta meg a klipet. Britannia szélén, egy Huntington melletti kis farmon forgattunk. Nagyon más, de ugyanakkor érdekes is volt, hogy nem a megszokott londoni stúdióban, hanem a semmi közepén dolgoztunk. A történet tulajdonképpen bibliai ihletésű; én játszom Ádámot, Dirty Harry pedig Éva és a bűn megtestesítőjeként van jelen.

Van még egy rocksztár, aki vendégszerepelt a hetedik lemezeteken, aki nem más, mint Ville Valo, a HIM frontembere...

Nos, a The Byronic Man-hez egy szép, tiszta, mély férfi hangra volt szükségünk, egy olyan énekesre, akinek a személyisége is illeszkedik a dalhoz, és kiválóan el tudja játszani Lord Byron szerepét. Úgy érzem, Ville-nél tökéletesebbet nem is kívánhattam volna erre a feladatra! :)

Kiválasztottátok már a következő kliphez a megfelelő szerzeményt?

Igen, a The Foetus Of A New Day Kicking lesz a soron következő. A Jackassből jól ismert Bam Margera rendezi majd a videót. A forgatás valahol Westchester vagy Las Vegas közelében lesz, talán februárban. Addig egyeztetjük az elképzeléseinket és pontosítjuk

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár